DC Motor Sarımı

DC Motor Sarımı, DC Motor Bobinaj Sarımı doğru akım kaynağından beslenerek mekanik güç üretmesi için tasarlanmış elektrik motorlarıdır. Bu motorun ana bileşenlerini, bobinler, mıknatıslar, rotorlar, fırçalar, stator ve doğru akım kaynağı oluşturur. DC Motor Sarımı ile yapılan sargılar (endüvi), mıknatıs veya bobinler tarafından üretilen manyetik bir alana yerleştirilerek döndürülür. Bu dönme sırasında doğru akım, mekanik enerjiye dönüştürülür.

DC Motor Sarimi

Manyetik alan içerisinde dönen endüvi, sistem içerisinde elektromotif kuvvet (EMF) üretir. Bu kuvvete ters emf denmektedir. Çünkü bu akımın yönü endüvinin dönüş yönünün tersidir. Bu EMF kuvveti yüzünden sistemde enerji kaybı meydana gelmektedir. Eğer bir DC motorun rotoru harici bir kuvvet tarafından döndürülürse, motor bir jenaretör gibi davranır ve elektromotif kuvvet üretir. Motorun normal çalışması sırasında, motorun dönüşü ters EMF adı verilen bir karşı voltaj meydana getirir.


İstanbul Motor Sarımı | Bobinaj Sarımı Ustası

Hemen Ara:  0(553) 302 88 55  | WhatsApp Destek: 0(553) 302 88 55


DC motorların en büyük dezavantajlarından birisi oluşan bu ters yönlü akımdır. Bir DC motor döndüğünde, motorun çalışması için verilen akıma direnç gösteren ters yönlü EMF üretilir. Bu ters kuvvet, motor hızı arttıkça azalır.

Endüstri alanında kullanılan DC motorlar, genellikle hatalı yapılan DC Motor Sarımı, hatalı eksenel ayarlar ve devre ayarlarının yanlış yapılması sonucu bozulmaktadır.

DC motorlarının, endüstri alanında kullanılan diğer motorlara göre çeşitli avantajları bulunmaktadır. Dc motor üretiminde, stator yapısına göre motor, sabit mıknatıslı olarak üretilebilir. Ayrıca farklı şekillerde yapılan DC Motor Sarımı ile çeşitli motorlar üretilebilmektedir. Her Çeşit Motor Sarımı Yapılır.

DC Motor Sarımı DC Motor Bobinaj Sarımı

DC Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

DC Motor Sarımı, düz akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinedir. Motorun içinde yer alan sargılara elektrik akımı uygulandığında, yine motorun içerisinde bulunan sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetin etkisi ile hareket etme prensibine dayanır. Bu akımın yönünün, sürekli olarak sabit mıknatısa ters manyetik alan oluşturacak şekilde değiştirilmesi gereklidir. Bu değişim, fırçalı motorlarda motorun sarımlarına temas eden fırçalar ile, fırçasız motorlarda ise elektronik hız kontrol devresi tarafından yapılır.

DC Motor Çeşitlerinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Temelde fırçalı DC motorlar, fırçasız DC motorlar, step motorlar ve servo motorlar olarak çeşitleyebileceğimiz DC motorların her birinin karakteristik olarak iyi yapabildikleri ve o kadar başarılı olmadıkları alanlar mevcuttur.

Fırçalı DC Motorlar: En temel çeşit DC motor tipidir. Redüktör ile beraber veya redüktörsüz şekilde birçok projede kullanılırlar. Avantajları kolay bir şekilde sürülebilmeleri, dezavantajları ise fırça ya da kömür ismi verilen aşınan parçalarının periyodik olarak değiştirilmesi gerekliliğidir.

Fırçasız DC Motorlar: Fırçalı DC motorların yerini almaları için tasarlanmıştır. Çalışmaları için ESC ismi verilen özel sürücü devreleri kullanılır. Avantajları, sürtünmenin en az düzeyde olması sayesinde verimliliklerinin çok yüksek olması ve fırça gibi aşınan parça olmaması sayesinde yüksek performans ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılır. Dezavantajları ise sürücü ile sürülmek zorunda olmasıdır.

Step Motorlar: Konumlama hassasiyeti en yüksek motor çeşididir. 2 ve 3 boyutlu yazıcılarda kullanılırlar. Çok hassas konumlama yapabilmelerine karşın fazla akım çekerler ve hareket hızları fırçalı ve fırçasız motorlara göre daha yavaştır.

Servo Motorlar: 0 ile 180 derece arasında istenilen konumda yapabilecek motorlardır. RC (uzaktan kumandalı) araçlarda kullanılması için tasarlanmıştır. Sürekli dönebilen tipte servo motorlar piyasada bulunsa da, asıl amaçları RC uçak, helikopter, araba gibi araçlarda kanat, direksiyon, kontrol yüzeyi gibi parçaların açısını kontrol etmektir. Avantajları, harici bir sürücü devresine ihtiyaç duymamaları; dezavantajları ise hareket ettirmek için bir mikro kontrolcü veya RC kumanda alıcısına gerek duymalarıdır.

Motor Sarımı | Bobinaj Sarımı Ustası

DC Motor Sarımı

Pazartesi - Cuma: 08:00 - 20:00
Cumartesi: 08:00 - 17:00
Pazar: Kapalıyız

HEMEN ARA

0(553) 302 88 55